Perioada fiscala a TVA in 2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Ca regula generala, perioada fiscala a TVA este luna calendaristica si ca exceptie trimestrul, in anumite situatii, asa cum vom vedea mai jos.

Pentru 2023 algoritmul de stabilire a perioadei fiscale este urmatorul:

1.Daca in anul 2022:

  • perioada fiscala a TVA a fost luna;
  • cifra de afaceri a fost sub 100.000 euro si
  • nu s-au realizat achizitii intracomunitare de bunuri

atunci perioada fiscala a TVA in 2023 este trimestrul.

2.Daca in anul 2022:

  • perioada fiscala a fost trimestrul si
  • cifra de afaceri a fost peste 100.000 euro

atunci in 2023 perioada fiscala a TVA este luna.

3.Daca in anul 2022:

  • perioada fiscala a fost trimestrul si
  • cifra de afaceri a fost sub plafonul de 100.000 euro si
  • nu s-au realizat achizitii intracomunitare de bunuri

atunci perioada fiscala ramane trimestrul in 2023.

Atentie!

Daca in cursul anului contribuabilii înregistraţi în scop de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul efectueaza o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, sunt obligaţi să îşi modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar.

Persoana impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:

a) prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;

b) a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligația depunerii unui decont de taxă ;

c) prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.

Declaratii

Persoana care este obligată să își schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declarație de mențiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziției intracomunitare care generează această obligație, și va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică pentru anul curent și pentru anul următor. Dacă în cursul anului următor nu efectuează nicio achiziție intracomunitară de bunuri, persoana respectivă va reveni la trimestrul calendaristic drept perioadă fiscală. În acest sens va trebui să depună declarația de mențiuni -D 700.

Citeste si:


Vectorul fiscal 2023: modificari, declaratii, termene de depunere, perioada fiscala

Articole similare

Comentariul tau aici